Gezondheid is een kwestie van balans. Rust, reinheid en regelmaat. Maar ja, hoe vind je die balans? Het helpt als je feedback krijgt op je gedrag. Sensortechnologie is hier bij uitstek geschikt voor! Door het creëren van healthy feedback loops kun je de keuzes die je maakt over je gezondheid onderbouwen. Maar wat is zinvolle biofeedback? Als je wat grasduint door de literatuur op het gebied van leefstijl en gezondheid, kom je voortdurende dezelfde vijf thema’s tegen. Door op deze gebieden goed voor jezelf te zorgen leef je langer gezond en maak je het meeste kans om je genetische potentie ten volste te benutten.

Voeding en beweging
Een goed gebalanceerd eetpatroon, niet roken, matig alcoholgebruik en voldoende water. Dat hoef je eigenlijk niemand meer te vertellen. Gebruik bijvoorbeeld eens de smartphone appFoodzy om meer inzicht te krijgen! Wat betreft bewegen wordt geadviseerd een half uur matig-intensief bewegen per dag. Belangrijker nog is om niet te veel te zitten. Je kan de hele dag op een stoel zitten en ’s avonds een uurtje sporten, dat is mooi. Effectiever is de hele dag door wat meer bewegen. De trap, de fiets even de benen strekken. Want van veel zitten, slib je dicht. Wil je weten hoeveel je beweegt? Probeer eens een fitbit of de supercoole Nike+ Fuelband.

Inspanning en ontspanning
Stress is een killer. Een beetje stress (eustress) is okay, gezond zelfs. Veel stress (disstress) en vooral langdurig veel stress is een echte gezondheidskiller. Wil je weten hoe gestrest je bent? Check je hartslagvariabiliteit met de smartphone app van Azumio. De laatste jaren is er ook steeds meer aandacht voor de rol van slaap. Slaaptekort – daar hebben nogal wat mensen in onze 24-uurs economie last van – is ook een echte roofbouwpleger. Onderzoekers in Groningen toonde in een dierproefmodel aan datslaaptekort regelrecht leidt tot hersenbeschadiging. Slaaptekort is wat dat betreft ook een vorm van stress. En stress leidt tot slaaptekort. Dus als je in deze tang zit, zakt je gezondheid als in een neerwaartse spiraal omlaag.  Interesse in je slaappatroon? Ga eens slapen met de slaapsensor van ZEO.

Sociale interactie
De mens is een sociaal dier en dat komt in alles wat we doen terug. Alleen consumeren we anders dan wanneer we samen eten en drinken. Alleen sporten is anders dan samen sporten. Voor sommige mensen is sociale interactie de grootste vorm van stress die er is. Voor veel is sociale interactie een effectieve manier om te ontspannen of om stress te verlichten. Alleen slapen is anders dan samen slapen… Kortom, andere mensen hebben invloed op praktisch alles wat je doet, inclusief je gezondheid.

Meer weten? Het Quantified Self Institute van de Hanzehogeschool in Groningen stimuleert gezonde leefstijl (big five) door een combinatie van technologie, wetenschap en fun.